Skip links

Εμπειρίες

Βόρας (Καϊμάκτσαλαν)

Ο Βόρας είναι οροσειρά η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το Καϊμάκτσαλαν, το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο 2.524 μέτρα, όπου λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο. Στην κορυφή το βουνού μπορείτε να επισκεφθείτε το υπέροχο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Κατά την Ελληνική μυθολογία, στο Βόρα κατοικούσε ο Βορέας, η προσωποποίηση του βορείου ανέμου κατά κάποιους, ή του όρους Βόρα της Μακεδονίας κατά άλλους.

Οι κορυφές του όρους Βόρα ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000 και αποτελούν προστατευόμενο βιότοπο όπου υπάρχουν 14 σπήλαια, πολλά από αυτά με πληθυσμούς νυχτερίδων. Οι φυσιολάτρες σίγουρα θα απολαύσουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα καθώς ο Βόρας διαθέτει 157 είδη φυτών και φιλοξενεί πολλά θηλαστικά, ερπετά, βατράχους κλπ…

Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν αποτελεί πόλο έλξης πολλών ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την ορειβασία και το σκι. Στις πολυάριθμες πίστες του μπορείτε να εξασκηθείτε στο σκι με ενοικιασμένο ή δικό σας εξοπλισμό. Η περιοχή είναι ιδανική για οικογένειες και μεγάλες παρέες που θέλουν να απολαύσουν τις χιονισμένες κορυφές του βουνού. 

Δραστηριότητες: ορειβασία – σκι – παρατήρηση χλωρίδας και πανίδας

Καλή Πεδιάδα (Ντόμπρο Πόλε)

Ακολουθώντας το δασικό δρόμο που ξεκινά από το εγκαταλελειμμένο χωριό του Άνω Λουτρακίου θα βρεθείτε στην Καλή Πεδιάδα ή αλλιώς Ντόμπρο Πόλε. Πρόκειται για ένα οροπέδιο μεγάλης φυσική ομορφιάς, σχηματισμένο πάνω σε έναν ηφαιστειακό κρατήρα. Στην επιφάνειά του έχουν δημιουργηθεί πολλά κανάλια και λιμνούλες που περιβάλλονται από ένα δάσος οξιάς. Η πεδιάδα βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και στο έδαφός της διεξήχθησαν πολλές μεγάλες μάχες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πεζοπόροι και οι ορειβάτες θα λατρέψουν τη διαδρομή από το Λουτράκι μέχρι το οροπέδιο αλλά και τα μονοπάτια που μπορούν να ακολουθήσουν μέσα στην Πεδιάδα. Σε διάφορα σημεία θα συναντήσουν υπαίθριους χώρους όπου μπορούν να σταματήσουν για σύντομες στάσεις ή πικνίκ αλλά και για να παρατηρήσουν με την ησυχία τους το υπέροχο τοπίο γύρω τους.

Δραστηριότητες: ορειβασία – πεζοπορία – παρατήρηση χλωρίδας και πανίδας

Λουτρά Πόζαρ

Σε μόλις 9 χλμ. απόσταση από το The Garden Lodge, στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν, βρίσκονται τα λουτρά Pozar. Τα ιαματικά, θερμά νερά, που αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από το βουνό, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο μέσα στο οποίο έχει διαμορφωθεί μια ολόκληρη Λουτρόπολη.

Υπάρχουν 6 κύριες πηγές ιαματικών νερών, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Το νερό, σε θερμοκρασία 37°C,  που πηγάζει από τα έγκατα της γης, χαρακτηρίζεται σωτήριο από πολλούς καθώς θεραπεύει πολλές ασθένειες και είναι κατάλληλο για λουτροθεραπεία και ποσιμοθεραπεία.

Στο υδροθεραπευτήριο μπορείτε να κάνετε μπάνιο σε μία από τις εσωτερικές ή εξωτερικές ομαδικές πισίνες ή ακόμη και να επιλέξετε μία από τις 15 πριβέ πισίνες. Για ακόμη περισσότερη χαλάρωση και αναζωογόνηση, επισκεφθείτε τα jacuzzi και τα hammam που βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια.

Μετά το μπάνιο σας, χαρίστε στον εαυτό σας ένα μασάζ σε ένα από τα spa του συγκροτήματος και απολαύστε το γεύμα ή το ποτό σας σε κάποιο από τα γύρω εστιατόρια και μπαρ.

Tip: Επικοινωνήστε με τα γραφεία των Λουτρών πριν την άφιξή σας για να βεβαιωθείτε για την διαθεσιμότητα των εσωτερικών πισίνων ή/και να πραγματοποιήσετε κράτηση.

Για τους πιο φιλομαθείς, ενδείκνυται μια επίσκεψη στο σπηλαιολογικό πάρκο των λουτρών, ένα μεγάλο σύμπλεγμα 16 σπηλαίων το οποίο ανακαλύφθηκε το 1989. Στους χώρους του έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 15.000 ευρήματα και απολιθώματα, πολλά από τα οποία εκτίθενται στο Παλαιοντολογικό – Φυσιογραφικό – Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας και στο Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία.

Από τα λουτρά ξεκινά και το φαράγγι του Λουτρακίου μήκους 33 χλμ, το οποίο εκτείνεται μέχρι τα ελληνικά σύνορα ακολουθώντας την ροή του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Τόσο το φαράγγι, όσο και η γύρω ορεινή περιοχή, προσφέρονται για υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ορειβασία, πεζοπορία, αναρρίχηση, rafting, canoe, παρακολούθηση χλωρίδας και πανίδας.

Δραστηριότητες: ιαματικά λουτρά – jacuzzi – hammam – μασάζ – επίσκεψη σπηλαίων – ορειβασία – αναρρίχηση – rafting – canoe

Όρμα

Η Όρμα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αλμωπίας. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρα (Καϊμάκτσαλαν) σε υψόμετρο 230 μέτρων, 2 χλμ από τα λουτρά Πόζαρ και διακρίνεται από την πανέμορφη πράσινη βλάστηση και τα φυσικά της νερά. 

Το χωριό διασχίζεται από ποτάμι που περιβάλλεται από μεγάλα πλατάνια, ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς που αξίζει κανείς να δει από κοντά.

Ένα σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το δάσος της Όρμας ή αλλιώς Μαύρο Δάσος, ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας. Η ονομασία του (“Μαύρο Δάσος”) προήλθε από το σκοτάδι που επικρατεί λόγω των πολλών ψηλών δέντρων, που εμποδίζουν τις ακτίνες του ηλίου να φτάσουν μέχρι το έδαφος. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Μέγας Αλέξανδρος προμηθευόταν από εκεί ξύλα για την κατασκευή των γνωστών Σαρισσών του στρατού, μεγάλων ακοντίων μήκους 6 μέτρων, τα οποία στη συνέχεια έβραζε στα λουτρά Πόζαρ.

Το δάσος ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που αποτελούν καταφύγια θηραμάτων.

Εκτός από την άφθονη και πυκνή βλάστηση, στο δάσος θα συναντήσετε αρκετά φαράγγια, φυσικούς καταρράκτες, χαράδρες και υπόγεια ρεύματα. Ένας από τους ποταμούς που διασχίζει το δάσος είναι ο ποταμός “Μπέλτσα” ή “Ασπροπόταμος” όπου μπορείτε να κάνετε καταβάσεις με καγιάκ και ράφτινγκ. Το νερό πηγάζει από τα χιόνια που λιώνουν στο Καϊμάκτσαλαν και είναι τόσο καθαρό που καθίσταται πόσιμο. Η περιοχή είναι ιδανική για όσους λατρεύουν την πεζοπορία, την ορειβασία, την αναρρίχηση, τους περιπάτους και την κατασκήνωση καθώς είναι γεμάτη από διαδρομές και μονοπάτια, απ’ όπου μπορεί κανείς να φτάσει στο χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα. Εάν είστε από τους φυσιολάτρες που βρίσκουν ενδιαφέρουσα την παρατήρηση πτηνών, στο δάσος θα δείτε πλήθος αυτών, όπως γύπες, αετούς, γεράκια κ.ά., ενώ υπάρχουν επίσης σκιουράκια, σπουργίτια, λαγοί και κουνάβια.

Η πρόσβαση στο δάσος μπορεί να γίνει είτε από την Όρμα, η οποία είναι και η προτεινόμενη διαδρομή, είτε από τον Μεγαπλάτανο. Η ανάβασή του απαιτεί τη χρήση ενός μεγάλου οχήματος, τύπου 4Χ4, ενώ καλό θα ήταν να σας συνοδεύει κάποιος οδηγός βουνού, ο οποίος διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία και εξοικείωση με την περιοχή. 

Δραστηριότητες: πεζοπορία – ορειβασία – αναρρίχηση – περίπατος – κατασκήνωση – διαδρομές 4×4 – kayak – canoe – rafting – παρατήρηση πτηνών

Αριδαία

Η Αριδαία αποτελεί έδρα του Δήμου Αλμωπίας και είναι μια κοντινή πόλη, ιδανική για τις απογευματινές σας βόλτες και τις βραδινές σας εξόδους.

Σε απόσταση 7 χλμ από την Αριδαία βρίσκεται το Βυζαντινό Κάστρο της Χρυσής ή Κάστρο Μογλενών. Tο κάστρο χρονολογείται στον 10o-12ο αιώνα μ.Χ, αλλά είναι πιθανό η χάραξη και οικοδόμησή του να τοποθετείται σε παλαιότερους χρόνους.

Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης, στο οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την περιοχή της Αλμωπίας. Στο κτίριο θα θαυμάσετε απολιθώματα, τα οποία βρέθηκαν από τις ανασκαφές στην περιοχή. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε απολιθωμένα οστά της ursus spelalus, της αρκούδας των σπηλαίων, τα οποία βρέθηκαν στα σπήλαια των Λουτρών Πόζαρ. Ακόμη, μπορείτε να πληροφορηθείτε για τα ποικίλα είδη των φυτών της περιοχής στην αίθουσα της φυτολογίας, αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά της Αλμωπίας, βλέποντας δείγματα από παραδοσιακές στολές παλαιών χρόνων. 

Δραστηριότητες: βόλτες & βραδινές έξοδοι – επίσκεψη στο κάστρο Μογλενών – επίσκεψη στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Αρχάγγελος

Στο όρος Πάικο, στα 820 μ. υψόμετρο, δεσπόζει το παραδοσιακό χωριό Αρχάγγελος. Με θέα τον κατάφυτο κάμπο της Άνω Αλμωπίας, το χωριό είναι περιστοιχισμένο από καταπράσινα δάση με οξιές, δρυς και κερασιές. Το γεγονός ότι έχει διαφυλαχθεί σε σημαντικό βαθμό η παραδοσιακή αρχιτεκτονική οδήγησαν τις αρχές να χαρακτηρίσουν τον Αρχάγγελο ως διατηρητέο. 

Κατά την επίσκεψή σας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα κεράσια και τις πατάτες της περιοχής αλλά και τα φημισμένα τσουρέκια Αρχαγγέλου.

Στη βόρεια πλευρά του όρους Πάικο, περίπου 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού, σε ένα πλάτωμα με πανοραμική θέα των κορφών Τζένα και Πίνοβο, βρίσκεται το μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ, η ιστορία του οποίου είναι συνυφασμένη με την ιστορία του χωριού. Την 6η Σεπτέμβρη, η Μονή γιορτάζει και στο χωριό διοργανώνεται πανηγύρι προς τιμήν της.

Το τρίτο ή τέταρτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, πραγματοποιείται στο χωριό η μεγάλη γιορτή κερασιού που περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις και εκθέσεις και φυσικά πολλά κεράσια και παραδοσιακά εδέσματα.

Δραστηριότητες: βόλτα στο χωριό – παρατήρηση αρχιτεκτονικής – επίσκεψη Μονής – δοκιμή τοπικών προϊόντων

Πρόμαχοι

Οι Πρόμαχοι είναι ο τελευταίος οικισμός του Δήμου Αριδαίας προς το Βορρά, χτισμένος στους πρόποδες της οροσειράς Βόρα, σε απόσταση 8 χλμ από την Αριδαία. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Μπάχοβο. Οι κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες και πρωτοστάτησαν στις μάχες για την απελευθέρωση της Αριδαίας το 1912. Η σημερινή του ονομασία οφείλεται στο ότι οι κάτοικοί του υπήρξαν πρόμαχοι της Ελευθερίας και του Ελληνισμού.

Στην πλατεία βρίσκεται ο ναός του Αγίου Δημητρίου των Προμάχων που δέχεται πολλές επισκέψεις καθημερινά καθώς είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ξύλο. Εκεί, βρίσκεται το μεγαλύτερο κοινοτικό δάσος έκτασης 16.000 στρεμμάτων, ενώ υπάρχει επίσης, η έκταση 660 στρεμμάτων με δάσος πενταβέλονης Πεύκης, η οποία θεωρείται σπάνιο είδος. Ο πολιτιστικός σύλλογος “Άλμωπες” του χωριού είναι ιδιαιτέρως γνωστός για τις δράσεις του σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η περιοχή, όπως και άλλα χωριά της Αλμωπίας, είναι φημισμένη για μια συγκεκριμένη ποικιλία πιπεριάς, γνωστή και ως πιπεριά Μπαχόβου ή Μπαχοβίτικη ή Καρατζοβίτικη πιπεριά. Μπορεί να καταναλωθεί άγουρη αλλά και ώριμη, ενώ η μεταποίηση της πραγματοποιείται με έναν ιδιαίτερο και παραδοσιακό τρόπο, από τον οποίο προκύπτει το καπνιστό μπούκοβο και το κόκκινο πιπέρι της Αλμωπίας. 

Για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορική κληρονομιά του χωριού, υπάρχει σε απόσταση ενός χιλιομέτρου η Ιερά Μονή Οσίου Ιλαρίωνος, επισκόπου Μογλενών η οποία ιδρύθηκε από τον Άγιο Ιλαρίων προς τιμήν των Αγίων Αποστόλων.

Σήμερα είναι γυναικείο μοναστήρι και φιλοξενεί τρεις μοναχές. Ορισμένες από τις περιόδους που αξίζει να την επισκεφτείτε είναι τη γιορτή του Αγίου Ιλαρίωνος στις 21 Οκτωβρίου, όπου πραγματοποιείται πανηγύρι, αλλά και κατά τη γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου.

Δραστηριότητες: βόλτα στο χωριό – επίσκεψη Μονής – δοκιμή τοπικών προϊόντων – περίπατος στο δάσος

Γαρέφι

Σε απόσταση 10 χλμ από την Πιπεριά και 7 χλμ από την Αριδαία, φωλιασμένος στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν, βρίσκεται ο Παραδοσιακός Οικισμός Γαρεφείου. Πρόκειται για ένα γραφικό, ορεινό χωριό που πήρε το όνομά του από τον αγωνιστή του Μακεδονικού αγώνα “Κώστα Γαρέφη”.

Στο χωριό αυτό θα θαυμάσετε τα παλιά Μακεδονικά σπίτια, τα στενά σοκάκια, τις πέτρινες βρύσες και τέλος, το υπέροχο φυσικό τοπίο. Η γύρω περιοχή προτείνεται για διάφορες δραστηριότητες όπως πεζοπορία στο δάσος, μαθήματα ιππασίας, ποδηλασία στα βουνά κ.α.

Το χωριό Γαρέφι, όπως και άλλα χωριά που αναφέρθηκαν, είναι διάσημο για την καλλιέργεια της κόκκινης «καρατζοβίτικης» πιπεριάς και την παραγωγή του κόκκινου πιπεριού, γνωστό σε όλους ως «μπούκοβο».

Για να τιμήσει την Καρατζοβίτικη πιπεριά, το χωριό διοργανώνει κάθε χρόνο μια γιορτή στην κεντρική πλατεία του χωριού, που συνοδεύεται από διαγωνισμούς μαγειρικής, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και φυσικά πλούσιο μπουφέ. Μην τη χάσετε, αν βρεθείτε στην περιοχή τον Οκτώβρη!

Δραστηριότητες: βόλτα στο χωριό – παρατήρηση αρχιτεκτονικής – μαθήματα ιππασίας – ποδηλασία – περίπατος στο δάσος